Shqetësimet në tëmth, komplikacionet dhe trajnimet

Gurët e tëmthit janë depozita guri që formohen në fshikëzën e tëmthit, një organ i vogël në formë dardhe i vendosur nën mëlçi. Fshikëza e tëmthit është përgjegjëse për ruajtjen biliar-e, një fluid i gjelbër në të kaftë që është përdorur në procesin e tretje-s së yndyrave.

Kur gurët e tëmthit janë të pranishëm në fshikëzën e tëmthit, kjo gjendje quhet kolelitiazë. Kur ata janë të pranishëm në biliare, ato quhen koledok-litiazë.

Si formohen gurët në tëmth?

Gurët e tëmthit zhvillohen kur kristale-t formohen në biliare, janë të lëngshme dhe të ruajtura në fshikëzën e tëmthit. Me kalimin e kohës, kristalet mund të rriten dhe të krijojnë gunga të vështira guri. Ato përbëhen nga një numër komponentësh, që përfshijnë kolesterol-in, kripërat biliare, bilirubinë dhe ujë. Nëse fshikëza e tëmthit nuk arrin të zbrazet siç duhet, ose nëse, kripërat biliare të kolesterolit ose bilirubinit bëhen shumë të përqendruar, ju mund të zhvilloni gurë në tëmth.

Llojet e gurit në tëmth

Gurët e tëmthit mund të jenë të vegjël, sa koka e një gjilpëre, apo të mëdhenj sa një top golfi, dhe mund të ndryshojnë në numër nga 1 në 100. Shumë prej kristaleve të vogla mund të formojnë të ashtuquajturin “llum biliar”. Ka 2 lloje kryesore: gurë kolesteroliti dhe gurë me pigment.

Gurët e kolesterolit janë lloji më i zakonshëm i gurëve të tëmthit. Ata janë në përgjithësi të verdhë në jeshilë, dhe mund të ndodhin në rastet kur mëlçia prodhon shumë kolesterol.

Gurët me pigment ndodhin më shpesh. Ata janë të vegjël dhe me ngjyrë kafe të errët ose në ngjyrë të zezë, dhe përbëhen nga kripëra bilirubini, kryesisht kalcium-i. Gurët me pigment priren që të ndodhin në njerëzit me cirozë, me infeksione të traktit urinar apo me çrregullime të caktuara të gjaku-t.

Sa të zakonshme janë gurët në tëmth?

Rreth 10% e popullsisë së përgjithshme (ose 15% e popullatës së moshuar) kanë gurë në tëmth, edhe pse ata shpesh nuk tregojnë asnjë simptomë.

Kush është më shumë në rrezik?

Ka disa grupe që janë më në rrezik sesa të tjerët. P.sh. gurët e tëmthit janë më të zakonshme tek gratë sesa tek burrat, gratë e moshës 20-60 vjeçare kanë dy herë më shumë gjasa për të zhvilluar gurët e tëmthit, sesa homologët e tyre meshkuj.

Nëse jeni mbipeshë apo obez, gjithashtu mund të jeni në rrezik për shkak të niveleve të kolesterolit në rritje dhe zbrazjes së fshikëzës së tëmthit. Në mënyrë të ngjashme, në qoftë se pësoni humbje të shpejtë në peshë gjithashtu mund të keni një rrezik në rritje të formimit të gurëve të tëmthit, pasi yndyrat e metabolizmit çojnë në sekretim-in e kolestorit në biliare.

Faktorë të tjerë që mund të rrisin rrezikun e gurëve të tëmthit përfshijnë estrogjenet e tepërt nga marrja e pilulave kontraceptive, nga terapitë e zëvendësimit të hormoneve ose nga të qenit shtatzënë, nga të paturit e cerozës së mëlçisë, ose nga marrja e medikamenteve të caktuara (ilaçe që ndikojnë në uljen e kolesterolit).

Simptomat

Rreth 70% e njerëzve që kanë gurë në tëmth nuk kanë simptoma të dukshme dhe shpesh nuk janë në dijeni për praninë e tyre. Gurët e tëmthit mund të zbulohen vetëm gjatë ekzaminimeve për probleme të tjera. Për këtë arsye, ata ndonjëherë janë quajtur gurë tëmthi të “heshtur”. Nëse zbuloni se keni gurë tëmthi të heshtur, zakonisht nuk është e rekomandueshme që të keni trajtim kirurgjik-al. Është e rëndësishme që të peshoni rrezikun, shpenzimin dhe parehatinë e heqjes së gurëve të tëmthit kundrejt faktit se gurët nuk shkaktojnë ndonjë sëmundje klinik-e.

Simptomat e gurit në tëmth

Simptomat e gurëve të tëmthit përgjithësisht ndodhin kur një gur depozitohet në njërën nga kanalet (tubat) që bartin biliare tek dhe nga tëmthi (këto përfshijnë pjesët cistik-e dhe kanalet biliare).

Simptomat më të zakonshme të gurëve të tëmthit janë dhimbjet në pjesën e sipërme të barkut ose prapa, e njohur si dhimbje barku në tëmth. Dhimbjet në përgjithësi rriten shpejt dhe mund të zgjasin nga disa minuta në disa orë para subsidimit.

Dhimbjet mund të jenë të moderuara në të rëndë dhe mund të ndihen në pjesën e sipërme të djathtë apo të qendrës së barkut, dhe të drejtuar deri në shpinë, në mes të supeve ose në shpatullën e djathtë.

Sulmet e dhimbjeve të barkut në tëmth janë zakonisht të përsëritura. Ato shpesh ndodhin pas një vakti yndyror, ku yndyra stimul-on fshikëzën e tëmthit biliar që të shtrydhë atë që ka grumbulluar.

Disa kushte të tjera mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme të gurëve të tëmthit, kështu që është e rëndësishme që të kërkoni këshilla nga mjeku për të sunduar shkaqet e tjera, të tilla si dispepsi ose ulcerë peptik-e. Mjeku do të vlerësojë simptomat dhe mund t’ju rekomandojë që të shkoni tek një specialist.

Simptomat e gurit në tëmth kërkojnë një kujdesje të menjëhershme

Shenjat e gurëve të tëmthit dhe simptomat që kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor përfshijnë:

-Ethe, djersitje dhe të dridhura;

-Dhimbje të forta të barkut që vazhdojnë për më shumë se disa orë;

-Dhimbje barku që janë kaq intensive saqë nuk mund të uleni; ose

-Verdhëz – një zverdhje të lëkurës ose sy të bardhë.

Këto shenja dhe simptoma mund të tregojnë komplikime të rënda të tëmthit. Ethet mund të tregojnë infeksion ose inflamacion të fshikëzës së tëmthit ose të gypeve biliar-e.

Një dhimbje e vazhdueshme e rëndë që nuk përmirësohet pas disa orësh gjithashtu mund të tregojë pankreatiti-n (inflamacion i pankreasit). Pankreas-i është një gjëndër që ndihmon në tretje-n e ushqimit pranë fshikëzës së tëmthit, që prodhon insulinë-n dhe enzimat që ndihmojnë në tretjen e ushqimit.

Këto enzima rrjedhin në zorrët e vogla përmes hapjes së njëjtë të gypit biliar dhe kështu mund të preken nga një gur tëmthi. Pankreatiti akut është jashtëzakonisht serioz dhe mund të jetë i rrezikshëm për jetën.

Verdhëza ndodh kur gypi kryesor biliar bllokohet, duke çuar në ndërtimin e një substance të quajtur bilirubinë në gjak. Nëse keni ndonjë nga këto simptoma serioze, duhet të kërkoni menjëherë kujdes mjekësor.

Gurët në tëmth sjellin shumë komplikacion-e të rënda për shëndetin. E rëndësishme është që ato të trajtohen në mënyrë profesionale.

Çfarë komplikacionesh mund të sjellin gurët në tëmth?

Ndërlikimet e mundshme të gurëve në tëmth janë kolecistit-i akut që përfaqëson infektimin akut të mureve të fshikëzës së tëmthit. Komplikacione të tjera janë fryrja dhe tensionimi i fshikëzës së tëmthit apo bllokimi i hapësirës së fshikëzës së tëmthit në organet përreth tij.

Ndërlikimet më serioze të gurëve të tëmthit janë inflamacion i gjëndrës së pankreas-it dhe kancer i fshikëzës së tëmthit që haset zakonisht në të sëmurët mbi 60 vjeç dhe me gurë të mëdhenj.

Çfarë duhet bërë në rastet e këtyre krizave dhe si mjekohet sëmundja?

Mjekimi konsiston në trajtimin e krizë-s dhe në mjekimin përfundimtar. Së pari, në kontrollin e krizës ka rëndësi mënjanimi i plotë i ushqyerjes nga goja, madje dhe vendosja e sondë-s nazogastrike (tub nazogastrik) për të lehtësuar të vjellat. Terapia fillon me përdorimin nën gjuhë të trinitratit të glicerinës. Nëse dhimbja nuk qetësohet mund të përdoren antiseptikë. Ndalohen rreptësisht përdorimi i pertidinës dhe i morfinë-s pasi rrisin mundësinë e shkaktimit të pankreatiti-t akut. Në rast mbishtimi të infeksioneve përdoren antibiotikët me rrugë muskulore, orale ose venoze.

Heqja e tëmthit

Heqja e tëmthit bëhet nëpërmjet laparotomi-së, hapja e kavitetit abdominal dhe heqja e gurëve bashkë me fshikëzën e tëmthit dhe laparoskopi-së ose siç njihet ndryshe sondës. Kjo është teknikë e viteve të fundit, por që nuk mund të realizohet në pacientët që kanë bërë ndërhyrje të mëparshme në bark.

Shenjat

Pacienti shfaq dhimbje të menjëhershme dhe shumë të forta, që mund të shoqërohen me të përziera e të vjella. Në rast ndërlikimesh me infeksion, dhimbja shoqërohet me temperaturë të lartë, djersë dhe të dridhura. Jo rrallë takohen format atipik-e të dhimbjes së infarkt-it të miokard-it (infarkt i miokardit), të ulçerë-s dhe apendicit-it. Në një pjesë të mirë të rasteve shfaqen me rëndesë në stomak (pas ngrënieve të bollshme të yndyrave), fryrje abdominale, të përziera dhe të vjella.

Trajtimi

Shumica e gurëve të tëmthit nuk shkaktojnë simptoma (ashtuquajtur gurë të “heshtur”), dhe në përgjithësi nuk kërkojnë ndonjë trajtim. Megjithatë, gurët e tëmthit në fshikëzën e tëmthit shkaktojnë episode të përsëritura të dhimbjeve të barkut (të njohura si dhimbje barku në tëmth) dhe zakonisht kërkojnë trajtim.

Kirurgjia

Operacioni për heqjen e tëmthit është një trajtim i zakonshëm për gurët e tëmthit simptomatikë. Kolecistektomi (termi që mjekët përdorin për heqjen e tëmthit) mund të kryhet përmes operacionit të hapur apo kirurgjisë laparoskopi-ke “vrimës së çelësit”. Sepse fshikëza e tëmthit tuaj nuk është një organ thelbësor, ajo mund të hiqet me pak efekte anësore.

Një kolecistektomi e hapur është një procedurë ku fshikëza e tëmthit është larguar nëpërmjet një prerjeje të vetme të madhe në bark. Në ditët e sotme, kirurgji-a e hapur është përdorur në përgjithësi vetëm në njerëzit të cilët nuk janë kandidatë të përshtatshëm për kirurgjinë laparoskopike.

Kolecistektomia laparoskopike, e cila është një lloj i kirurgjisë “vrimë e çelësit “, përfshin disa prerje të vogla në murin e barkut përmes të cilit instrumente shumë të holla dhe një kamera video e vogël e specializuar është futur. Tëmthi më pas është hequr nën mbikqyrjen e videos dhe merret nga trupi nëpërmjet njërës prej prerjeve. Kirurgjia laparoskopike përfshin më pak dhimbje post-operative dhe lejon një kohë të shpejtë shërimi në krahasim me kirurgjinë e hapur. Shtrimi në spital në përgjithësi është 1-2 ditë, më shumë se 5-8 ditë që lidhen me kolicistektominë e hapur. Ndonjëherë kirurg-ët duhet të braktisin metodën laparoskopike dhe kalojnë në operacionin e hapur në qoftë se ata kanë vështirësi gjatë procedurës.

Ashtu si me çdo operacion, ekzistojnë disa rreziqe, por ajo është një procedurë relativisht e sigurt. Disa njerëz kanë lëvizje më të shpeshta të zorrës ose diarre-së mbas heqjes së tëmthit, por këto simptoma zakonisht zvogëlohen me kalimin e kohës. Medikamentet kundër diarre-së mund të ndihmojnë nëse problemet vazhdojnë.

Zgjidhja e terapisë orale (ilaçet që zgjidhin çështjen e gurit në tëmth)

Ka forma të ndryshme jokirurgjikale trajtimi në dispozicion, njëra prej të cilave është përdorimi i ilaçeve të marra nga goja për të shpërndarë gurët e tëmthit. Megjithatë, ky trajtim është efektiv vetëm në trajtimet e vogla, gurët jo të kalcifikuar dhe gurët e tëmthit  duhet të jenë gurë tëmthi të kolesterol-it. Ajo është përdorur vetëm në rrethana të rralla, të tilla si në njerëz për të cilët operacioni nuk është një opsion. Me terapinë e shpërbërjes oral-e, mjekimi është marrë nga goja për të reduktuar sasinë e kolesterolit në biliaret dhe që gradualisht bën shpërndarjen e kolesterolit që përmban gurë.

Kjo formë trajtimi nuk ofron një zgjidhje veçanërisht efektive, më pak se 50% e gurëve janë tretur, dhe 50% e këtyre zakonisht përsëriten pas ndalimit të mjekimit. Mund të duhen muaj, deri në vite, për të shpërndarë gurët.

Extracorporeal shockwave lithotripsy (ESWL) – (metoda e jashtme e copëtimit të gurëve me ultratinguj)

ESWL është një formë tjetër e ndërhyrjes jokirurgjikale. Ajo përfshin brezin e valëve jashtë trupit. Ultratingull-i është përdorur për të gjetur vendndodhjen e gurëve të tëmthit, dhe valët shokuese janë drejtuar në to derisa ata të thyen. Pas ndjekjes së litotripsi-t (lito-tripsi) shumica e njerëzve kanë nevojë për të marrë ilaçe për të shpërndarë fragment-e. Ky trajtim është përdorur në përgjithësi vetëm për gurët e tëmthit, gurët e vegjël, sepse ajo nuk është efektive për gurë të shumëfishtë apo të mëdhenj. Si me çdo trajtim që lë fshikëzën e tëmthit në vend, ekziston një rrezik i gurëve korrent.

Largimi i gurëve të gypit biliar

Gurët që janë të paraqitura në kanalet biliare mund të shkaktojnë probleme serioze dhe duhet të hiqen ose kirurgjikisht, ose me anë të një endoskop-i (një instrument fleksibël që është kaluar poshtë nëpër traktin gastrointestinal). Nëse mjeku juaj dyshon se guri në tëmth mund të depozitohet në gypet biliare dhe kjo nuk mund të zbulohet duke përdorur ultratinguj, ata mund të kërkojnë një hetim të quajtur Kolangio-pankreatografia endoskopike retrograde (ERCP)

ERCP përfshin kërkimin në gypet biliare përmes një tubi fleksibël të vogël të quajtur endoskop, i cili futet në gojë dhe drejtohet me kujdes nëpër ezofag dhe stomak, poshtë në duoden (ku hapja ndaj gypeve biliare mund të shihet). Një bojë më pas është injektuar përmes tubit dhe në gypet biliare për të demonstruar ndonjë bllokim që mund të jetë i pranishëm.

Nëse gurët e tëmthit janë gjetur të bllokuar në kanalet biliare, ata mund të hiqen gjatë procedurës ERCP. Kjo përfshin kalimin e një instrumenti të vogël përmes endoskopit dhe duke bërë një prerje të vogël në pjesën e poshtme të gypit biliar. Kjo do të lejojë mjekun për të hequr gurët duke i kapur ato në një shportë të vogël dhe duke i hequr ato nëpërmjet një endoskopi. Përndryshe, me hyrjen e gypit biliar ato me prerjen zgjerohen, gurët janë liruar dhe kalojnë në zorrët e vogla, nga ku ata do të vazhdojnë nëpërmjet sistemit të tretje-s dhe dalin nga trupi.

Nese ju pelqeu ky artikull, ju lutem beni like/Share ne butonin me siper. Faleminderit!

Loading...

Komente